Utökad utbildnings plan

Ämne 4.  Självutvärdering av personlig kompetens och utveckling av personlig handlingsplan

 

Mål: Förbättring av kunskaper för att identifiera och bedöma kompetenser i en viss situation.

Lära känna och förstå självutvärderingsmodellen för kompetenser.

Metodik: Föreläsning med bildspel, simulering av olika situationer, utbildning „brainstorming“, diskussioner, övningar och grupp aktiviteter där det är fokus på de  nödvändigaste kompetenserna hos en social entreprenör och deras nivå, underlättande.
Resurser: Dator, bildspels projektor. blädderblock, färgade papper
Utbildnings process:  Utbildningen organiseras genom att välja aktivt lärande, utifrån deltagarnas erfarenheter, insikter och verkliga livet exempel. Den lärandemiljön är utformad för att ge deltagarna kunskap och förståelse för bedömningsprocesser genom aktivt deltagande, planering och genomförande av egna idéer. Uppfattningen av bedömning processer förvärvas genom att undersöka och utvärdera verkliga exempel på sociala företag.

Den teoretiska delen ”kompetensbedömning/självutvärdering” kommer att presenteras. Bedömnings/självutvärderings modellen är baserad på den berömda amerikansk psykologen och läraren, B.S. Blooms, taxonomi. Informationen ges på vilka kompetenser, specifika förmågor och personliga funktioner som måste ha anpassats för att bedöma en samhällsentreprenörs egenskaper/kompetenser.

Arbeta i grupper om 4-5 personer.

Varje grupp väljer en specifik social affärsmodell – befintliga eller projekterade och identifierar vilken social påverkan som förväntas och vilka särskilda sociala entreprenörs kompetenser som behövs för att utveckla de sociala effekterna av den valda affärsaktiviteten. Gruppens resultat diskuteras under den gemensamma sessionen.

Individuell uppgift.

Varje deltagare utvärderar sina egna kompetenser som identifierats under grupparbeten med Blooms taxonomi som förlaga. Reflektion i par.

Individuell uppgift.

Skapa en plan för utveckling av kompetenser. Under denna uppgift är föreläsaren aktivt involverade som facilitator. Reflektion i par.

Sammanfattning av utbildning.

Reflektion: fördelen med utvärdering av egna kompetenser. Syftet med individuell kompetensutvecklingsplan

 

Materials 

Bedömning/självutvärderings metod för sociala företagarens kompetenser.  Beredning av sociala företagarens personliga utvecklingsplan.

Introduktion

Sociala företag är ett modeord i den snabba utvecklingen av en hållbar utveckling i världen. Det är därför kunskap, färdigheter och attityder kan hjälpa medborgarna att hitta självförverkligande, hitta ett jobb och ta aktiv del i förbättringen av socialt liv i samhället.

Vad är de viktigaste delarna var och en bör följa för att utveckla socialt företagande och hur det är möjligt att lära sig driva dessa element?  Metoden genom vilken det blir möjligt att utvärdera de kompetenser som behövs kommer att beskrivas i detta kapitel.

Läroplansmål

-införa metoden „självutvärdering“ med hjälp av „checklistor“ där alla kan utvärdera sina befintliga kompetenser och vilka kompetenser som eventuellt saknas eller är svaga för att genomföra den planera verksamheten.

-beredning av sociala företagarens personliga utvecklingsplan.

Metodik

Syftet med kompetensutvärdering/självutvärdering är att identifiera befintliga personens kunskaper, färdigheter och resurser av förståelse, namnge dem som styrkor och vara redo att använda dessa resurser för att starta sociala företag, lösa problem och svårigheter.  Därför utvecklas ofta kompetenser bedömningar som ”färdigheter och kunskaps checklistor” som individ kan hålla över tid att observera egna prestanda. Det finns olika metoder av kompetensutvärdering/självtvärdering.

Metodiken för denna utbildningsdelen kommer att användas som 4-steg strategi och Blooms taxonomi träningsverktyg.

4-stegs strategi

          4

Steg 1. Den viktigaste frågan – vilka och vad för sociala problem är du redo att ta itu med?  Om detta verkligen är relevant för samhället? Är det viktigt att du löser det och varför är det viktigt för dig att hantera det? Vilken typ av kompetens behövs för att kunna lösa detta problem? sammanställa inlämnade frågeformulär, nivån på färdigheter, där kunskap kan genereras.

Steg 2. Utföra SWOT-analys för vald företags typ och bedömning i aspekt av social påverkan.

Steg 3. Att utvärdera personliga kompetens när det gäller den sociala påverkan.

Steg4. Beredning av personlig förbättrings plan. Detta innebär att vissa kunskaper och svagheter är uppenbart när kompetenserna bedöms och som behöver förbättras.

 

Bloom’s taxonomi

Varje jobb kräver en specifik uppsättning av kunskaper och färdigheter. Detta varierar beroende på typ och komplexitet av jobbet. Kompetens bedömnings process ger ett sätt att bygga den kompetens och kunskap i olika nivåer personer måste utföra sina jobb. Så hur vet du hur bra en persons färdigheter, kunskaper eller nivå av kompetens och kunskap egentligen är? Vi åberopar bedömningsmetod för allmänt använda kompetenser – Blooms taxonomi. Där kompetens bedömning är baserad på den berömda amerikanska psykologen, B.S. Bloom.  Utbildarens utvecklade pedagogiska mål, taxonomi, enligt nivåerna av kognitiv aktivitet. 1990 B. Bloom’s student Lorin Anderson modifierade något den ursprungliga “taxonomin” genom att ändra på det exakta namnet och förfarandet i (tabell 1). Detta avspeglas som följande två ändringar:

  1. Ändring av substantiv med lämpligt verb
  2. Förändring i storleksordningen verb (de två sista nivåerna var mellan systemen) figuren illustrerar den revidera strukturen. Den Blooms taxonomi delas för en enkel hänvisning, tillsammans med

Tabell 1.

5

 

Låt oss se båda dessa revideringar i detalj.

  1. Att komma ihåg: Återkalla informationen och uppvisa minnet av tidigare inlärda material, information eller kunskap (kan vara fakta, termer, grundläggande begrepp eller svar på frågor).

2.Förståelse: Visa förståelse för fakta och idéer genom att organisera, jämföra, översätta, tolka, ge beskrivningar och anger de viktigaste idéerna.

  1. Tillämpa: Använda information i nya eller bekanta situationer för att lösa problem med hjälp av förvärvade fakta, kunskap, regler och tekniker.

4.Analysering: Undersöka och dela upp information i delar av förståelse som orsaker eller motiv; göra slutledningar och hitta bevis till stöd för generaliseringar.

5.Utvärderingar: Uttrycka och försvara åsikter genom bedömningar av information, äkthet i idéer eller arbets kvalitet, enligt vissa kriterier.

6.Skapa: Organisera, integrera och använda begreppen i en plan, en produkt eller ett förslag som är ny. sammanställa information tillsammans på ett annat sätt.

analize

Tabellen ovan visar vilken personens kompetens som är högre och vilken som är lägre. När du har skapat den kognitiva taxonomin som har konstaterat en av svagheterna av Bloom själv och det var att det fanns en grundläggande skillnad mellan sin ”kunskap” kategori och 5 nivåer av kompetensbedömning av hans modell som dessa nivåer hanteras av intellektuella förmågor och färdigheter i förhållande till interaktioner med typer av kunskap.

6

Kunskaps dimensioner definieras:

Fakta kunskaper är kunskap som är grundläggande för specifika discipliner. Denna dimension avser väsentliga fakta, terminologi, detaljer eller element studenter måste veta eller vara insatt för att förstå en disciplin eller lösa ett problem i den.

Begreppsmässiga kunskaper är kunskap om klassificeringar, principer, generaliseringar, teorier, modeller eller strukturer som är relevanta för ett visst disciplinära område.

Processuella kunskaper refererar till information eller kunskap som hjälper studenter att göra något specifikt för en disciplin, ämne eller område av studie. Det avser även metoder för undersökning, mycket specifik eller begränsad kompetens, algoritmer, tekniker och särskilt metoder.

Processuella kunskaper refererar till information eller kunskap som hjälper studenter att göra något specifikt för en disciplin, ämne eller område av studie. Det avser även metoder för undersökning, mycket specifik eller begränsad kompetens, algoritmer, tekniker och särskilt metoder.

Metakognitiva kunskaper är medvetenheten om ens egen kognition och särskilt kognitiva processer. Det är strategiska eller reflekterande kunskap om hur man ska lösa problem, kognitiva uppgifter, att inkludera kontextuella och villkorliga kunskaper och kunskaper om själv.

Enligt Blooms taxonomi av målen kan de uppmätta värdena baseras på  kompetenser.

 

 

 

 

Kognitiva prestanda

nivåer

Kompetens beskrivning Kompetens utvärderings kriteria Verktyg för riskbedömning
Kunskap Kunskap nås på grundval av minne Kunna komma ihåg, inse fakta, regler, begrepp och teorier. Intervju muntligen, skriftligen, tester
Förståelse förståelse nivå uppfattning och erkännande förståelse nivå kunna berätta med egna ord, tolka Berättande uppsats, brev, utförandet av instruktioner.
Ansökan Förmåga att anpassa sig, att överföra kunskap (abstraktioner, regler, lagar, teorier) i olika situationer. Kunna anpassa, beräkna, lösa, ange Aktiviteter, tester, övningar
Analys Förmågan att bryta ner hela i delar, element Kunna urskilja, distingerad, Upptäck beroenden klassificerar Planering, portfölj, projekt
Syntes Möjligheten för enskilda element, delar, kombinera block i hela systemet. Förmågan att länka samman, sammanfatta material, Upptäck länkarna inre och tvärvetenskapliga Forskningsarbete portfölj, projekt
Utvärdering Slutsatser baserade på kvantitativa och kvalitativa parametrar. Förmåga att utvärdera,

förutse utvärderingskriteria, ha egen åsikt.

projekt, forskning, portfölj, rapporter, presentationer.

 

Vi kan lita på det känslomässiga inom taxonomi. Känslomässiga området för taxonomi ger mening åt människans inre tillväxt och sökväg från självkännedom till värdesystem baserat beteende. Varje känslomässiga aktivitetsnivå är motsvarade av olika resultat.

Kognitiva prestanda

nivåer

Kompetens beskrivning Kompetens utvärderings kriteria Verktyg för riskbedömning
Ta emot Önskan att acceptera och förstå olika åsikter Möjlighet att observera, lyssna, välja, att beundra, inse det värdefulla Övervakning, muntlig intervju, särskilt enskilda, essäer, dagböcker
Svaromål Godkännande eller invändning Kunna hjälpa, svara, anpassa, att anmäla intresse, känslor, göra uppgifter kreativt, volontär att förklara Övervakning, muntlig intervju, särskilt enskilda, essäer, dagböcker
Värdering Värderings acceptans, särskilja Kunna visa respekt, omtanke, upptäcka sina förmågor, förklara prioriteringar, moraliska idéer och länk med sina erfarenheter. Övervakning, Bloggar, presentationer, rapporter
Ordna eller konceptualisera värden Stämma av interna konflikter. utveckla värdesystem Kunna agera på grundval av värden, tolka på grund av övertygelse, att anpassa sig, för att skydda ställning, välja ansvarsfullt, erkänna manifestationen av godhet. Övervakning, Bloggar, presentationer, rapporter
Utföra internt eller karaktärisera

värden

Karaktär formation Självständiga; beter sig konsekvent med personliga värden Övervakning, Bloggar, presentationer, rapporter

 

Steg 3. Självutvärdering av personliga kompetens

Kompetenser-självutvärdering är helt subjektiva i dess natur. Utvecklingen av denna metod är baserad på antagandet att denna subjektivitet är användbar eftersom det stärker människors personliga ansvar för sina egna beslut och val. För att utverka en användbar själv-subjektivitet bör man träffa några viktiga förutsättningar;

  1. sekretess i självbedömning. –Eleverna har alltid frihet att själva välja hur långt de kommer att dela sina självbedömning resultat. Detta innebär att endast nödvändiga uppgifter samlas in för att kunna summera resultaten.
  2. frihet att utvärdera sig själv utan några externa sanktioner – elever tillämpas inte med några sanktioner på grundval av deras självbedömning material.
  3. permanent mentor eller pedagog hjälper och ger stöd i övervaknings processen av självutvärdering (underlättande).

Facilitator hjälper till att utvärdera sig själv genom att ställa tankeväckande frågor. En bra fråga är det som stimulerar tänkande. I denna metod föreslås att klassificera frågorna på grundval av B. S. Blooms utvecklade utbildningsmål taxonomi enligt kognitiv aktivitetsnivåer (kunskap, förståelse, tillämpning, analys, syntes och utvärdering).

 

Det finns sex olika grupper av frågor identifierade:

enkla frågor är de som Svaren mål är att komma ihåg eller för att återställa viss information, ge några fakta. De föds oftast upp i de traditionella formerna av kontroll: tester, bosättningarna.

reviderande frågor – deras syfte är att ge intervjuaren återkoppling och klargörande på vad han/hon just har sagt: “Om jag förstod ja, det är …?” “Jag kan ha fel men, det verkar för mig som om du pratar om…? ” Ibland så är det önskvärt att uppnå informationen som intervjuaren inte rapporterade men som ändå är självskriven. När man frågar sådana frågor så är det av yttersta vikt att man inte visar några negativa ansiktsrörelser.

förklarande frågor vanligtvis börjar med orden ‘Varför?’ Ibland är de svarat negativt, eftersom de uppfattas som en begäran av ursäkter. I andra fall är deras mål att fastställa orsak och verkan i relation. Om svaret är känt då blir frågan inte längre förklarande men enkel. Denna typ av fråga är effektiv när svaret har autonoma element.

kreativa frågor är de som innehåller ordet ”om” villkorlighet, förutsägelser, delar av prognos. Till exempel: ‘Hur skulle världen vara annorlunda om den mänskliga handen inte hade fem, men tre fingrar?’, ‘ Hur tänker du att aktörernas förbindelser kommer att vara i den andra delen av romanen? ‘

utvärderingsfrågor målet är att ta reda på utvärderingskriterier för händelser, fenomen, fakta, ‘ varför är detta bra och detta är dåligt?’, „ Vad är skillnaden mellan lön och socialt stöd“?

praktiska frågor  målet är att identifiera relationen mellan teori och praktik, såsom ‘Hur skulle du agera, om du var en bondgård chef?’.

Steg 4. Personlig kompetensutvecklingsplan

Behovet av kompetensutveckling bygger på individens egna självbedömning av sitt kunnande och förmåga genom att på ett adekvat sätt markera de mest relevanta kompetens utveckling ämnena. Detta innebär att ingen kan bedöma behov verklig kompetens utveckling bättre än individen själv.

 

Tillbaka till modulen

Logo+Nordplus

Detta projekt har finansierats med hjälp ifrån Nordplus programmet. Projektet återger endast projektmedarbetarnas åsikter. Nordplus programmet kan inte hållas ansvarigt för hur innehållet i denna information används eller tolkas. Projekt ID NPAD -2017/10203.

Nordplus_logo