Sugalvoti, kaip užsidirbti pinigų – jau nieko nestebina, tačiau sugalvoti, kaip spręsti socialinę problemą ir gauti pelno – naujas įšūkis.Visuomenei socialinio verslo sąvoka ne visada suprantama – kaip įmanoma suderinti pelną ir gerą darbą? Kaip pasitikėti tokiomis „keistomis“ įmonėmis? Kaip jas skatinti ar prisidėti prie gerų darbų? 2018, Kovo 28 d. vyko kasmetinis Socialinio verslo forumas. Šiame renginyje socialinio verslo ekspertai apžvelgs socialinio verslo tendencijas ir augimo kryptis, kaip viešąsias paslaugas perduoti socialiniam verslui? Puikių socialinių verslų pavyzdžių Lietuvoje – tikrai ne vienas, tačiau mastai, kuriais auga šis sektorius, kiek jam suteikiama dėmesio ir visuomenės palaikymo – vis dar per maži. Viena iš pagrindinių priežasčių -visuomenėje dar nesusiformavęs socialinio verslo vaidmuo, o galiausiai – net ir pati sąvoka. Kas tas socialinis verslas, kuo jis skiriasi nuo įprasto?

Tendencija, teikti tam tikras viešąsias bendro intereso paslaugas per socialinio verslo įmones tampa vis labiau populiari. Vienas iš esminių įprasto ir socialinio verslo skirtumų, kad pastarasis orientuotas į problemą, kuri jam rūpi, tačiau ieškoma  finansiškai tvaraus, ilgalaikio sprendimo. Vienas iš svarbiausių socialinio verslo dalyko ir sėkmės veiksnių – parodyti socialinį poveikį. Socialinio verslo sąvoka dar nauja, o tradicijų kaip viską skaičiuoti, kaip atvirai rodyti  ataskaitas bei komunikuoti dar nėra. Tačiau labai svarbu judėti ir po truputį– reikia parodyti, kokią tiesioginę ir netiesioginę finansinę bei socialinę naudą sukūria  paslauga ar produktas.

Socialinio verslo vystymasis glaudžiai susijęs su visuomenės supratimu – ne tik  įgyvendinti užsibrėžtą konkretų socialinį tikslą, sakykime, paaukoti eurą, bet ir užtikrinti nuolatinį augimą, didesnį socialinį poveikį – kad paaukotas euras suteiktų socialinės vertės, už pvz. 5 eurus ar dar daugiau.

Britų tarybos Lietuvoje direktorius Artūras Vasiliauskas tikino visiškai nematantis priešpriešos tarp socialinio verslo ir uždarbio – žmonės, siekdami socialinės gerovės, turi turėti įvairias motyvacijas. „Ekonominė motyvacija yra labai normali – jei žmogus ką nors daro, jam turi būti atlyginta. O jei žmogui ir yra atlyginama, ir jis dar prisideda prie socialinių problemų sprendimo – tai yra puiku, ir tai paplitę daugelyje šalių. Svarbiausia, kad ta veikla būtų orientuota į socialinę aplinką“. Atverti duris į viešąjį sektorių pažangių valstybių pavyzdžiai rodo, kad vienas iš pagrindinių kelių „išjudinti“ socialinį verslą – atverti jam duris į viešąjį sektorių. Judėti šia kryptimi kol kas Lietuvai sekasi nelengvai, tačiau viešųjų paslaugų perdavimas socialiniams partneriams – vienas iš prioritetų. Pagal įvairias valstybės strategijas yra orientuojamasi į tai, kad valdžios institucijos ir savivaldybės kuo daugiau paslaugų teikimo perduotų socialiniams partneriams.

Šaltinis: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/socialinis-verslas-ar-is-gero-darbo-galima-uzdirbti-56-945180?