Išplėstinis mokymo programos vadovas

Tema 5. Mokymo modulio apibendrinimas.

 

Tikslas Apibendrinti mokymo metu pateiktą medžiagą.Sužinoti, kaip klausytojai suprato temas. Leisti klausytojams įvertinti mokymo rezultatus.
Metodai  Pokalbiai, diskusijos, vertinimo klausimynai, žaidimai
Ištekliai Spalvotas popierius, saldainiai spalvotame popieriuje.
Mokymo procesas Refleksija yra sėkmingo mokymosi, mokytojų ir besimokančiųjų gebėjimų ugdymo pagrindas. Po mokymų visada kyla klausimas, kaip besimokantieji suprato medžiagą ir ar jie bus naudingi būsimam darbui ir asmeniniam tobulėjimui.

Refleksiją galima atlikti pateikiant klausimyną arba naudojant mokymo žaidimą su spalvotais popierieliais ir saldainiais,  juos pasirenkant

 

Refleksija „Spalvingos mintys apie socialinio verslininko mokymąsi“.

Dažnai svarbu apsvarstyti, ką, kodėl ir kaip mes darome, ir priimti bei plėtoti savo praktiką mokymosi visą gyvenimą srityje. Refleksija yra sėkmingo mokymosi, mokytojų ir besimokančiųjų gebėjimų ugdymo pagrindas.

Po mokymų visada kyla klausimas, kaip besimokantieji suprato medžiagą ir ar jie bus naudingi būsimam darbui ir asmeniniam tobulėjimui. Po mokymosi renginio suaugusieji nori greitai pereiti į priekį įgyvendindami savo strategijas, kad jos greičiau keistųsi. Iš tiesų, refleksija prašo suaugusiųjų atsigręžti ir analizuoti mokymąsi, įgūdžius, žinias iš skirtingų perspektyvų, kad išsiaiškintų, koks mokymasis suteiktas asmens interesams dėl pokyčių ir asmeninio tobulėjimo.

Yra daug refleksijos modelių, kurie galėtų būti naudojami mokymams. Trys svarbiausios koncepcijos ir modeliai, kuriuos norėtų pasiūlyti: patirtinio mokymosi ciklas (Kolb1984), trimis kilpos mokymasis (Argyris ir Schön, 1991) ir sąmoningos kompetencijos mokymosi modelis (Burch1970). Kaip treneris ar instruktorius galite naudoti tuos pavyzdžius, kad informuotumėte savo palengvinimo praktiką ir giliau suprastumėte refleksiją kaip mokymosi dalį.

Dažniausiai apmąstymai atliekami naudojant įvairius klausimynus, žaidimus arba naudojant abu metodus. Atspindėjimo klausimai dažnai vertina pažinimo įgūdžius, kitaip žinomi kaip galvoti apie tai, kaip mes galvojame ir mokomės. Mąstymo klausimai yra svarbūs dėl įvairių priežasčių. Skatindami mokinius apsvarstyti savo mokymąsi, šie klausimai padeda besimokantiesiems

  • stiprinti žinias ir įgūdžius, kuriuos jie įgijo pamokoje ar vienete,
  • geriau pažinti save, kaip mokinius, mąstytojus ir bendruomenės narius,
  • teikti svarbius atsiliepimus savo mokytojams ir jų bendraamžiams,
  • generuoti klausimus ir idėjas, kad būtų skatinama ateities mokymosi patirtis,

Yra keletas skirtingų būdų pagalvoti apie refleksijos klausimus ar žaidimus su studentais. Dažniausiai – keturi svarstymų klausimai:

  • procesų atspindėjimo klausimai,
  • produkto atspindėjimo klausimai,
  • atgalinio svarstymo klausimai, informacija apie reakciją į produktą, asmens užduoties atlikimą ir tt, kuri naudojama kaip pagrindas tobulinimui.
  • savęs vertinimo refleksijos klausimai.

Reflektuojant galime asmeniškai susieti su mokymosi procesu, kuris didina mūsų naujų žinių ir įgūdžių įsisavinimą. Tai sukuria mūsų pasitikėjimą ir jausmą, kas mes esame  ir mūsų gebėjimą augti. Tai taip pat padeda kiekvienam iš mūsų geriau suprasti, ko mums reikia kaip besimokantiesiems.

Mokymo apžvalga, sertifikatas, atsisveikinimas

Po kiekvieno apmokymo andragogas turėtų trumpai apžvelgti visą mokymo programą.

Svarbu žinoti ne tik kiekvienos temos naudą, bet ir kaip buvo parengta ir pristatyta visa programa ir ar jis atitinka dalyvių lūkesčius? Kartais yra tikslinga kelis kartus išnagrinėti mokymo procesą, pavyzdžiui, kai įvykdoma viena ar kita tema. Kadangi tai yra trumpa mokymo programa, bendras vertinimas bus atliekamas mokymo programos pabaigoje, kaip dalis mokymo santraukos.

Skirtumas tarp refleksijos ir vertinimo mokymo procese.

Skirtumas tarp refleksijos ir vertinimo
Refleksija Mokymasis iš konkrečios patirties, suvokiant jį iš stebėjimo perspektyvos (arba meta-perspektyvos). Struktūrinė prieiga prie minčių, stebėjimų, emocijų…
Vertinimas Procesas, sutelkiantis dėmesį į išvadas, vertinimą, sprendimą …. Seminaro kontekste šis terminas dažnai vartojamas apibūdinant galutinę sesiją apie įvairius vertinimus.

Grįžti į modulį

Logo+Nordplus

Šis projektas finansuojamas pagal „Nordplus“ programą. Projektas atspindi tik projekto partnerių požiūrį, o „Nordplus“ programa negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateiktos informacijos naudojimą. Prjektas ID NPAD -2017/10203.

Nordplus_logo