Lietuvoje jau turime nemažai sėkmingai veikiančių socialinio verslo pavyzdžių ir įdomių

iniciatyvų.  Vienas iš jų –  jau aštuntasis BiZzZ’19 Socialinio verslo ir inovacinų festivalis , vykęs rugpjūčio 17 d. inovatorių slėnyje, Zarasuosų rajone. Šių metų festivalio  tema – darnaus vystymosi  keturi tikslai: skurdo mažinimas, darnūs miestai ir bendruomenės, nelygybės mažinimas, klimato kaita.

Pateikiame kai kurias  šio inovacijų festivalio išsakytas idėjas.

Nepatogaus kino klasė – filmai, padedantys augti. Nauja nemokama platforma, skirta formaliam bei neformaliam švietimui. Čia pristatomi filmai, padedantys kalbėti svarbiomis, tačiau ne visada patogiomis socialinėmis temomis,  skatina mokytis, pažinti visuomenės įvairovę ir apmąstyti šiandienos iššūkius.

Kūrybos kampas 360 – socialinė iniciatyva, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas, besirūpinanti švaresnės ir sveikesnės aplinkos kūrimu. Vykdant edukacinę veiklą organizuojami kūrybiniai renginiai ir užsiėmimai apie  antrinį dizainą ir aplinkosaugą.

Orūs namai / Dignity Homes – kviesti senjorus išnuomoti savo senuosius būstus ir keltis gyventi į būtent jiems įrengtus butus „Orių namų“ daugiabutyje. Iš nuomos gaunamos pajamos visiškai padengia gyvenimo juose išlaidas

Įgūdžių laboratorija – pirmoji Lietuvoje alternatyvi mokykla jaunų žmonių bendruomenei didinanti galimybes dalyvauti darbo rinkoje. Čia jaunimas gyvendamas kartu ir medžio dirbtuvėse gamindami inovatyvius dizaino gaminius, ugdosi darbinius ir socialinius įgūdžius.

Alternatyvi mokyklos programa apima jaunų žmonių bendruomenės kūrimą, pameistrystę medžio dirbtuvėse, patyriminius žygius, maisto gaminimą.

Tėviškės namų krautuvėlė – skanaus, natūralaus ir sveiko maisto krautuvėlė sukurta visiems, kuriems aktualios sveikos mitybos žinios, natūralūs ir ekologiški produktai. Socialinio verslo pagrindu kuriama prekybos sistema siūlysianti platų pasirinkimą mūsų kraštų smulkiuose natūriniuose ūkiuose išaugintų daržovių ir vaisių, įvairių ekologiškų maisto produktų.

Sport 4 Values tiki, kad sportas turi galią keisti gyvenimus. Ir nors pagrindinės sporto šakos Lietuvoje yra gana populiarios, jos nėra patrauklios visiems dalyviams. Sportas mieste (BMX, riedlentės, parkūras, 3×3 krepšinis) yra laikomi jaunimo subkultūros veikla; šis sportas yra individualus savo pobūdžiu, kultūra, kuri jį supa, skatina pagarbą, solidarumą, darbą kartu, išraiškos laisvę ir toleranciją.

Daugiau informacijos ir prisijungimas: http://www.socialinisverslas.lt/bizzz/

Naudotasi: http://www.socialinisverslas.lt/bizzz/