Gyventojų mažėjimas Lietuvojos provincijoje ir retai apgyvendintų teritorijų plitimas pastaruosius dešimtmečius tampa nauju rimtu iššūkiu Lietuvos valstybei ir visuomenei.

Su tuo susijusias įvairias socialines problemas padeda spręsti įvairios socialinio verslo

 iniciatyvos.  Prie tokių iniciatyvų priskiriamas ir socialinio verslo plėtojimas.

Europos Komisija mano, kad socialinio verslo plėtra turėtų vykti dviem kryptimis – skatinant tiek tradicinio privataus verslo susidomėjimą socialiniu verslu, tiek nevyriausybinių organizacijų domėjimąsi naujomis  paslaugų teikimo galimybėmis.

Vieni pirmųjų, socialinio verslo plėtrai,  Lietuvoje  sąlygas  sudarė Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) remiama priemonė LEADER, finansuojama Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšomis, kuri daugeliui bendruomenių padeda vystyti veiklą ir joms sėkmingai gyvuoti. LEADER bene vienintelė programa, kuri yra arčiausiai kaimo žmonių ir geriausias įrankis vietos problemoms spręsti bei siekti inovatyvių  socialinių sprendimų.Todėl Lietuvos kaimiškuose regionuose atsiranda daugiau galimybių ir inovatyvių būdų ne tik spręsti kylančias socialines problemas, bet ir stiprinti nevyriausybinio sektoriaus gebėjimus ir pajėgumus. Be to socialinis verslas gali būti remiamas ir pagal KPP priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“.

Teikiame paruoštas socialinio verslo gaires pagal 2014-2020  Lietuvos kaimo plėtros  programą, tikėdamiesi , kad Lietuvos kaimiškose bendruomenėse atsiras ryžto patiems bandyti spręsti savo vietovės  socialines problemas.

Galite perskaityti gaires čia:

Socialinio_verslo_gaires

References:

https://ismanuskaimas.lt/socialinis-verslas-kaime-kulturine-veikla-kaime/

https://www.15min.lt/verslas/naujiena/zemes-ukis/geresniam-gyvenimui-lietuvos-kaime-kurti-parama-313-1010328

www.kaimotinklas.lt